VVSB - SV Spakenburg

VVSB. Tot een half jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van deze club gehoord. Nu is het wellicht één van de meest bekende amateurclubs van Nederland.  Voetbal Vereniging Sint Bravo haalde vorig de halve finale van de beker. De club haalde vooral het nieuws door FC Den Bosch in de kwart finale te verslaan. Met een vol uitvak ging de ploeg uiteindelijk ten onder tegen verliezend finalist FC Utrecht. Tijdens mijn wedstrijdbezoek bleek de club veel meer te zijn dat een eendagsvlieg. VVSB nam het op een koude, vochtige zaterdagavond op tegen SV Spakenburg. Beide ploegen zag ik al aan het werk op de eerste speeldag van de Tweede Divisie. VVSB won toen van Maassluis. SV Spakenburg versloeg in een doelpuntenspektakel BVV Barendrecht.

Een half uur voor aanvang kwam ik aan op het terrein. Een hoop geluid kwam er van de andere kant van het speelveld, daar waar de tribune gevestigd was. Blijkbaar waren een hoop zaterdagteams nog midden in hun PMDS bezig. Of een verlengde derde helft!:) 

Achter het doel stonden de fanatiekere supporters van VVSB. Op stoelen. Uit de kantine. Pure voetbalporno. Het enige wat de 15 supporters van SV Spakenburg en VVSB scheidde, was een biertap. Bij de opkomst van beide elftallen hadden de awayfans wat pyro voorbereid. Ook de supporters van VVSB hadden paars gele rook. Afschuwelijke kleurencombinatie. Dat zullen ze zelf ook wel weten.

De laatkomers werden vandaag keihard afgestraft. Die toeschouwers misten de eerste megakans voor de thuisploeg na nog geen minuut voetbal. Amper een minuut laten lag de 1-0 er wél in. VVSB stond al vroeg voor. Na 20 minuten scoorde SV Spakenburg uit een vrije trap. 10 minuten later kwam de ploeg door een mooi afstandsschot zelfs op 1-2! Waar iedereen dacht dat dit de ruststand zou zijn, schoot de spits van VVSB nog de discutabele gelijkmaker binnen. De keeper leek namelijk de bal vast te hebben. De scheidsrechter vond dit niet het geval, waarna de gelijkmaker werd goedgekeurd!

In het begin van het seizoen zag ik Spakenburg winnen in een wedstrijd met 8 goals. Zou dit vandaag weer kunnen gebeuren? Dat winnen leek niet te gaan gebeuren. VVSB schoot de bal op de paal. Waarna het enkele minuten later alsnog de 3-2 maakte. Hierna had Spakenburg gelijk, VVSB miste een aantal kansen en werkte daarmee voetbalwet in de hand. SV Spakenburg scoorde, wat tot grote ontlading zorgde bij de meegereisde supporters.

Deze 15 supporters waren de gehele wedstrijd goed hoorbaar! Na de 3-3 kwam er wat onenigheid tussen hen en een gedeelte van het thuispubliek. Na de 4-3 en de 4-4 werd deze spanning flink voelbaar voor het overige publiek. Een winnaar kwam er niet, want de scheidsrechter vond het na 8 doelpunten wel prima. De 15 fans werden via het veld begeleid naar de supporters bus. Op dat zelfde veld kregen ze van alles en nog wat naar zich toe gegooid, waaronder ook een aantal liters bier. Logischerwijs lieten de fans van Spakenburg dit niet gebeuren. Dit leidde nog tot een kleine vechtpartij. Afijn, het hoort er een beetje bij!