Het bekertoernooi is fantastisch. Zeker wanneer de amateurs tegen een profclub spelen. Vorig jaar bezocht ik al VV Capelle tegen FC Groningen. Op dinsdag 19 augustus treden de amateurs van VV Zwaluwen uit Vlaardingen aan tegen de profs van FC Den Bosch. De wedstrijd wordt al om 17:00 's middags gespeeld. Op het sportpark aan de Zwaluwenlaan ontbreekt namelijk kunstlicht. 

Rond 16.30 rijd ik de Zwaluwenlaan op. Het is druk. Opvallend druk. Een hoop mensen zullen een vrije middag hebben opgenomen. Bij Hoofdklasse wedstrijden is er maar zelden politie aanwezig. Nu FC Den Bosch op bezoek komt, staat er toch aardig wat politie. Echter heerst er een gemoedelijke sfeer. Een oudere meneer staat vanuit één van de flats met een bakje koffie toe te kijken hoe de spelers zich warm lopen. De bier drinkende Den Bosch supporters zijn niet opvallend aanwezig. Al pikt een getraind oog ze er zo tussenuit. Een awayday tegen amateurs, dat zijn toch één van de mooiere dagen. Voor uitsupporters is zo'n tijdstip echter dramatisch. Hierdoor zijn er slechts zo'n 30-50 supporters meegereisd. Er was zelfs een combi regeling ingesteld. Normalisatie dus.

Afijn, een broodje frikandel voor €2,00 en écht bier. Het wordt nog beter, bij deze amateurs ligt er nog een echte grasmat. En deze ligt er als een biljart laken bij! Hulde, zo kan het dus ook. Om 17.00 is dan de aftrap en Zwaluwen zit er meteen kort op. Het steeds voller wordende sportpark ziet een gretig team dat zeker niet onder doet voor de profs uit Brabant. Beide teams krijgen kansen, maar door onkunde of zenuwen, wellicht een combinatie van allebei, staat het bij de thee toch echt 0-0. Vlaardingen begint te geloven in een stunt. De meneer van het bakkie koffie heeft inmiddels gezelschap gekregen van zijn vrouw. En een nieuw bakkie. Gaat hij vandaag een stunt zien?

In de tweede helft is een enkele kans genoeg voor de profs om de 0-1 te maken. Hierna gaan de amateurs op jacht naar de gelijkmaker. Dit resulteert niet in veel kansen. Wanneer het dan eindelijk toch gevaarlijk wordt, countert Den Bosch er gevaarlijk uit. Een Vlaardingse verdediger trekt aan de noodrem en geeft een penalty weg. Deze wordt feilloos benut: 0-2. Even later lijkt de definitieve beslissing te vallen als zelfs de 0-3 binnen valt. Over en uit lijkt het. Echter krijgen de amateurs nog hun verdiende eretreffer. Een knappe kopbal eindigt tussen de palen: 1-3. In de blessuretijd valt zelfs de aansluitingstreffer nog uit een meer dan terechte penalty: 2-3. Helaas is dit te laat om het nog echt spannend te laten worden. Een bekerstunt blijft dus uit, een leuke wedstrijd was het echter wel!