In Juni 2017 bracht de gemeente Leeuwarden naar buiten dat de plannen voor een nieuw stadion nu écht definitief zijn. Na eerdere afgebroken plannen lijkt de ''Friese'' club nu definitief op weg naar een Ikea stadion. Een kant-en-klare blokkendoos. Daarmee lijkt de traditieclub een groot charmepunt te gaan verliezen, want het stadion is een echt voetbalstadion. Vier van elkaar verschillende tribunes, gelegen midden in een woonwijk. Met prachtige lichtmasten. Pure voetbalporno, zeker in ons land. 

Het is een koude, gure vrijdagavond in december. Samen met De Publiekswissel en twee vrienden, die hij via de vorige editie van SC Cambuur - FC Dordrecht heeft ontmoet, stappen we de hoofdtribune op. Eén van de jongens wordt door werkelijk waar iedereen verbaasd aangesproken. Normaal staat hij, één van de oprichters van Cambuur Culture, achter het doel. Vandaag zit (verschrikkelijk) hij op de hoofdtribune.

Er wordt gepraat over de sfeerteams van Cambuur & Feyenoord. Over de problemen waar beide supportersgroepen tegen aanlopen. Maar ook over avonturen die we beide hebben meegemaakt. Uiteraard blijken we een hoop raakvlakken te hebben. In combinatie met het (Godzijdank) echte bier, wordt het een heerlijk avondje. Dat deze twee ingredienten een bittere noodzaak zijn, is te wijten aan de 22 voetballers op het veld. De heren raken werkelijk geen oliebol. Bovendien ligt de temperatuur tegen het vriespunt. Daardoor blijft de camera grotendeels in mijn jaszak. Dieptepunt van de avond is een zielig ingeschoten penalty die wordt gekeerd door de doelman van Cambuur.

Na de voorraad bier in de rust te hebben bijgevuld, begint de tweede helft een stuk aantrekkelijker. Nadat eerst de 1-0 voor de thuisploeg valt, scoort vervolgens Houtkoop met een geweldig afstandschot de tweede. Als zelfs na een mooie aanval de 3-0 valt, kan de avond niet meer stuk voor de fans van Cambuur. Dat er vele kansen worden gemist, waaronder zelfs een bal voor open doel, lijkt niemand meer wat uit te maken. De 8 op het thuisvak zittende Dordrecht supporters wacht een lange terugreis!

Dat de koude, gure december maand maar snel voorbij mag zijn!