Mijn top 10 van 2016

Van Molenbeek tot aan Kopenhagen. Van Rijnsburg tot aan Wuppertal. Van Antwerpen tot aan Istanbul. Het bezoeken van voetbalwedstrijden bracht mij op plaatsen waar ik anders nooit zou komen. Ik leerde mensen kennen die ik anders nooit had leren kennen. 2016 begon in Antwerpen en eindigde in Molenbeek. Dit is mijn top 10 van 2016!

VVSB (Klik voor het verslag), tot een half jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van deze club gehoord. Nu is het wellicht één van de meest bekende amateurclubs van Nederland. Voetbal Vereniging Sint Bravo haalde vorig de halve finale van de beker. De club haalde vooral het nieuws door FC Den Bosch in de kwart finale te verslaan. Met een vol uitvak ging de ploeg uiteindelijk ten onder tegen verliezend finalist FC Utrecht. Tijdens mijn wedstrijdbezoek bleek de club veel meer te zijn dat een eendagsvlieg. VVSB nam het op een koude, vochtige zaterdagavond op tegen SV Spakenburg. Een doelpunten festijn en pyro zorgden ervoor dat deze wedstrijd op plaats 10 staat. 

 

Op 9 staat de eerste groundhop van het jaar 2016. De oudste club van België nam het op tegen ASV Geel. FC Antwerp (Klik voor het verslag) is één van de vele Belgische voetbalclubs die het roemruchte verleden achter zich hebben gelaten en bivakkeren in de krochten van het Belgische voetbal.  Gelukkig is de Royal Antwerp Football Club de weg weer omhoog ingeslagen, het staat inmiddels gedeeld bovenaan in de Proximus League, het tweede niveau van België. Onder het toeziend oog van nog altijd zo’n 8000 toeschouwers speelt FC Antwerp haar wedstrijden in het befaamde Bosuil stadion. Het roemruchte stadion, waar ooit zo’n 60.000 mensen tijdens een interland zaten, is inmiddels een aantal keer flink verbouwd en heeft nog maar een capaciteit van net geen 13.000 toeschouwers. De wedstrijd tegen Geel werd gekenmerkt door sneeuw, een corteo, houten banken en pyro! 

Op 8 staat de wedstrijd Lyngby BK - Nordsjaelland. In het noorden van Kopenhagen (Klik voor het verslag) speelt de promovendus in een leuk klein stadionnetje. Hier staat alles nog in het teken van de supporters. Zo kon je in het stadion nog lekker voetballen. Bovendien kreeg je voor 19.00 uur je bier met 50% korting! De wedstrijd was verrassend leuk, ondanks dat het een fouten festijn was. 

De Finale van de Niederrheinpokal (Klik voor het verslag) tussen Rot Weiss Essen en Wuppertaler SV staat voor mij op plaats 7. De regionale bekerfinale tussen 2 rivalen, de winnaar plaatst zich voor de eerste ronde van de DFB Pokal. Rot Weiss Essen had wederom een teleurstellend seizoen achter de rug. De ambitieuze club wil al jaren de stap maken naar de 3. Bundesliga. Wuppertaler SV was zojuist Oberliga meister geworden. Door het winnen van de titel spelen volgend jaar beide clubs in competitieverband weer tegen elkaar. De wedstrijd wordt gespeeld in het stadion van Rot Weiss Essen. Ik had een kaart bemachtigd in het sfeervolle uitvak. 

 

Wellicht een verrassende nummer 6. De derby tussen Rijnsburgse Boys (Klik voor het verslag) en Quick Boys was één van de merkwaardigste derby's die ik meemaakte dit jaar.  De derby in de derde divisie zaterdag was er één om niet snel te vergeten. Beide terreinen liggen op fietsafstand van elkaar. Er was een, voor amateur begrippen, grote politiemacht op de been. Ook was er een speciaal uitvak gecreëerd voor de bezoekers. Van supporters kreeg ik te horen dat het een aantal jaar terug volledig uit de klauwen was gelopen. Met een daverende pyroshow zorgden beide supportersgroepen in elk geval voor een geweldige, positieve opkomst! Door een bizar eerste kwartier leek dit de wedstrijd van 2016 te gaan worden, helaas kakte de wedstrijd hierna volledig in.

 

Plaats 5 is bestemd voor een wedstrijd in de kelder van het Zweede voetbal. In Malmo (Klik voor het verslag) bezocht ik het oude stadion van Malmo FF. De topclub verhuisde een aantal jaar geleden naar een LEGO stadion. Sindsdien spelen er een aantal kleine clubs in het stadion. Ondanks de atletiekbaan die om het veld heen loopt, is het een machtig stadion. Het stadion bestaat voor ongeveer de helft uit staanplaatsen. Ook een gigantisch groot en oud scoreboard ontbrak niet. Een echt old-school stadion. Helaas werd er geen bier geschonken en zelfs de neppe cola was eigenlijk geen cola. Toch doet dat niets af van de schoonheid van dit stadion!

Plaats 3 en 4 zijn bedoelt voor de Europese trips met mijn cluppie Feyenoord. Manchester United was de grootste club die uit de koker gerold kwam. Uiteraard was het voor onze groep direct duidelijk dat we hierheen zouden gaan. Uiteindelijk werd het een geweldig reis, met 4 dagen lang pils, een stoet van 3.000 supporters naar het stadion en twee geweldige stapavonden. Ook naar Istanbul reisden we af. Een geweldige mooie stad, met één van de mooiste Pre Match Drinking Sessions die je je kan voorstellen. Met 25 graden op een dakterras, uitkijkend over de miljoenenstad. Ondertussen galmde het Komen wij uit Rotterdam door de Turkse straten, naar een nabijgelegen café. Hier was er geen stoet naar het stadion, maar een mooie bootreis naar het Aziatische gedeelte was een perfect alternatief.  Fenerbahçe (Klik voor het verslag) bleek net als Manchester United een maatje te groot te zijn. Ondanks deze vrij kansloze nederlagen waren dit prachtige trips!

 

Plaats 2 is bestemd voor een club die dit jaar een stukje van mijn voetbalhart veroverde. Wat bij Molenbeek vooral opvalt, is dat iedereen door elkaar staat. Ik heb het over de jonge casuals, de fanatieke oude garde achter mij, en gezinnen naast mij. Vooral dat laatste beeld blijft mij bij deze avond. Twee jonge zusjes van een jaar of 9, volledig gehuld in oversized RWDM shirt, sjaal én kerstmuts zitten bij hun vader op de tribune. Met het gezin naar de belangrijkste bijzaak in het leven, prachtig! Het ‘gevaarlijke’ Molenbeek werd omgetoverd in een voetbalparadijs, waar iedereen welkom was. Beide clubs kennen een gigantische geschiedenis in het Belgische voetbal. Union, dat werd opgericht in 1897, verloor in 1933, 1934 en 1935 geen enkele wedstrijd. 60 wedstrijden ongeslagen is nog altijd een record. Racing White Daring Molenbeek heeft naast haar prachtige naam ook nog een bewogen geschiedenis. In 1909 werd de originele club opgericht onder stamnummer 47. De vijfvoudig kampioen kende helaas vele faillissementen en malafide voorzitters. RWDM - Union is een vriendschappelijke derby, maar wél een wedstrijd met een grote historie!

 

De koploper van dit rijtje kan voor mij maar één wedstrijd zijn. Op dag 3 van de Kopenhagen & Malmo Trip was het op zondag eindelijk zover. Hier waren we voor gekomen! Feyenoord – Ajax, Celtic – Rangers. Zomaar 2 wedstrijden die je kan vergelijken met de wedstrijd die vandaag op het programma staat. FC Kopenhagen is de absolute nummer 1 van Denemarken. Brønby IF is de tweede ploeg van Kopenhagen. In de dagen voor deze derby werden we gecontact door Nicolai, een groundhopper én fanatiek aanhanger van Brønby. In elk land, van Nederland tot aan Indonesië, duurt de rust een kwartier. Vandaag in Kopenhagen was dat niet het geval. De vele bivakmutsen die inmiddels tevoorschijn waren getoverd, bleken goed van pas te komen. Tientallen rookbommen, fakkels en stroboscopen zorgden voor een geweldige pyroshow! n! Heel het veld stond blauw van de rook. Hierdoor duurde de rust maar liefst 25 minuten! Niet dat iemand er raar van opkeek overigens.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.