In  een ode aan de Hollandse Velden breng ik een ode aan de oudste voetbalclubs van het land, maar ook clubs die ooit betaald voetbal hebben gespeeld en waar dat nu nog duidelijk zichtbaar is op accommodatie. Ik ga op zoek naar de ongedwongen sfeer. Het gewoon langs de kleedkamer kunnen lopen. De voetbalkantine. Het broodje frikandel speciaal voor €1.50. Kinderen op de boarding. In deel IV staat een kleine derby op het programma.

 

Op één van de plekken in Nederland waar Zuid-Holland en Gelderland elkaar kruisen, wordt de Lingewaal derby gespeeld. In de krochten van het Nederlandse amateurvoetbal strijden beide teams jaar in jaar uit om een stapje hoger uit te mogen komen. Het grotere Arkel lukt dat zo af en toe, maar vaak is dit onsuccesvol. Binnen enkele jaren spelen ook zij dan weer in de Kelderklasse van de vaderlandse voetbalpiramide. De Vierde klasse mag dan een competitie zijn waar er van hoogstaand voetbal geen sprake is, spannend is het er wel. Arkel staat bovenaan. Echter volgen maar liefst 4 teams op slechts één of twee punten. De thuisploeg van vandaag, speelt weer mee in de grijze middenmoot.

 

Spijk is een dorpje met slechts 500 inwoners. Veel voetballers komen dan ook uit het veel grotere Gorinchem. Zij komen speciaal naar het boerenclupje voor de gezelligheid. Iets wat ook goed te zien was vandaag. Het voetbal was niet om aan te zien, maar de kantine stond de gehele tijd vol. Nog voor rust stond er een ruime, comfortabele voorsprong op het scoreboard voor de bezoekers uit Arkel. Omdat het ook nog eens begon te regenen, werd besloten om de tweede helft maar te volgen vanuit een aanbouw van de kantine.

 

Gelukkig was het bier maar €1,60. Bovendien heeft de club de beschikking over een geweldige voetbalkantine, vol prachtige voetbalattributen van over de gehele wereld! 

 

Ohja, zelfs met 10 man won Arkel deze derby met 3-6!