Vroeg in September krijg ik van de Twaalfde Man de vraag of ik mee ga voor een weekendje Zuid Oost Duitsland. Op zondag staat namelijk de burenruzie tussen Fürth en Neurenberg op het programma. Vooronderzoek leert dat dit de oudste derby van Duitsland is. De derby wordt al sinds 1904 gespeeld. De steden Fürth en Neurenberg zijn vandaag de dag tegen elkaar aangegroeid, een feit die de wedstrijd alleen maar intenser maakt. 1.FC Nürnberg is de favoriet van vandaag. de club strijdt mee in de top van het klassement en is traditioneel ook de grootste van de twee. Fürth is bijna hekkensluiter. Deze derby stond een aantal seizoen geleden nog op het programma in de 1. Bundesliga. 

Afijn, al vroeg in de ochtend arriveren we bij de Trolli arena (pfff). Op dat moment zijn de hekken van het stadion nog niet eens open. Het is immers pas 11.00 in de morgen, 2,5 uur voor de wedstrijd. Toch zijn de straten al bevolkt door een grote politiemacht. Wegblokkades zijn opgeworpen. De spanning is nu al voelbaar. Om half 12 komen we bij het stadion aan. Als ik een foto van een lichtmast heb gemaakt, voel ik een aantal ogen op me branden. Twee in het zwart geklede supporters komen op me af gelopen. Zo te ruiken is de PMDS al flink begonnen... 

We worden ondervraagd wat we hier komen doen. Als de woorden Rotterdam, Feyenoord en hopping vallen, is het al snel goed. We worden een fijne dag toegewenst. De poorten zijn inmiddels open en in het saaie gebied valt vrij weinig te beleven. We besluiten dus om voor de verandering maar eens flink op tijd het stadion in te gaan. Op het moment dat we bij ons vak komen, komen net de Ultras van FC Nürnberg binnen. Spreekwoorden volgen elkaar direct in hoog tempo op. Jonge mannen met brillen in de hekken. De sfeer is voor 12 uur in de middag al gezet. Deze wordt nog eens extra benadrukt als een supporter van Fürth op de lange zijde naast het uitvak de tegenstander provoceert. De uitsupporters, die net voor het uitvak stonden om hun spandoeken op te hangen, vliegen op de man af. Een aantal stewards houdt de mannen tegen. De sfeer is gezet!

Bij een derby horen een aantal dingen. Eén van die dingen is dat je als supportersgroep uitpakt voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Je haalt alles uit de kast om jouw team een extra steuntje in de rug te geven. Je laat je trots op de club en de stad gelden. Dit is exact wat beide clubs doen als de spelers het veld opkomen. Beide ploegen hebben prachtige Tifo acties met meerde doeken, vlaggen en sjaals. Hetgeen natuurlijk prachtige plaatjes oplevert!

De sfeer die, voornamelijk de Nürnberg supporters produceren is indrukwekkend en slaat over op het veld. Binnen vier minuten mag de thuisspelende keeper de paal al bedanken, anders had het al 0-1 gestaan. Niet veel later vliegt die 0-1 er dan toch in, want een ontploffend uitvak betekent. De wedstrijd gaat in hoog tempo heen en weer. Fürth is op zoek naar de gelijkmaker maar komt er niet echt aan te pas. De kansen zijn juist voor de grote buurman, die ze overigens ook onbenut laat. Bij rust staat het dan ook 0-1 en is het tijd om de WC op te zoeken en een broodje worst te halen. 

De WC's zijn echter in zulke kleine getale aanwezig dat de pauze bestaat uit het legen van de blaas. De rij bij de broodjes is onverminderd lang, waardoor de tweede helft gevolgd moet worden zonder broodje worst. Afijn, een nieuwe sfeeractie volgt van de uitsupporters. De absolute winnaar op de tribunes wat mij betreft. Inmiddels is de tweede helft weer begonnen. Al snel scoort Nürnberg de 0-2. Fürth is totaal uit het veld geslagen en de sfeer vanuit de thuistribunes gaat wat liggen. Ons vak, naast het uitvak, host vrolijk mee. Er zitten immers meer uitsupporters dan thuissupporters. Iets wat in Nederland gegarandeerd tot geweldig chaos zou leiden. De 0-3 lijkt slechts een kwestie van tijd. Tot 20 minuten voor tijd. Een lange bal valt achter de verdediging en de spits van Fürth kruist handig voor de keeper langs en gaat liggen. Penalty. Een makkelijk verdiende strafschop wordt benut: 1-2. Het thuispubliek gaat er weer in geloven. De keeper van Nürnberg brengt vervolgens een groot aantal geweldige reddingen waardoor hij zijn team op de been houdt. In de laatste minuut wordt de Derbysieger veilig gesteld, wat leidt tot uitzinnige vreugde in het uitvak. 

Na de wedstrijd volstrekt zich een tafereel waar ik bij Feyenoord alleen maar van kan dromen. De spelers vieren het feestje met het uitvak. Een supporter klimt de hekken over en geeft elke speler een sjaal die ook bij de sfeeractie is gebruikt. Samen met het uitvak gaan ze op de foto! Deze spelers laten zien wat het is om te spelen voor de supporters! In het weekend van 4 maart staat de ongetwijfeld beladen return op het programma.