Een ode aan de hollandse velden:
SVV Schiedam - Sportpark Harga

In een ode aan de Hollandse Velden breng ik een ode aan de oudste voetbalclubs van het land, maar ook clubs die ooit betaald voetbal hebben gespeeld en waar dat nu nog duidelijk zichtbaar is op accommodatie. Ik ga op zoek naar de ongedwongen sfeer. Het gewoon langs de kleedkamer kunnen lopen. De voetbalkantine. Het broodje frikandel speciaal voor €1.50. Kinderen op de boarding. In deel I staat het pareltje van SVV Schiedam centraal: Sportpark Harga. 

Het is een bijzonder beeld. Wanneer je over de A4 heen rijdt, vallen de floodlights je direct op. Velen zullen denken dat het de lichtmasten zijn van Het Kasteel, het stadion van Sparta. Echter zijn dit de lichtmasten van Sportpark Harga. 

SVV kent een grote geschiedenis. De club werd opgericht als een echte arbeidersclub. Na een aantal promoties werd de club een stabiele Tweede Klasser, het toenmalige tweede niveau van Nederland.  In 1948, toen er nog helemaal geen betaald voetbal bestond, promoveerde de club naar het hoogste niveau van Nederland. Dit werd gevolgd door het regionale kampioenschap anderhalf jaar later. Samen met o.a. AGOVV en Heerenveen werd er gestreden om het kampioenschap. Dit kampioenschap werd uiteindelijk beslist in het voordeel van de Schiedammers. Onder het toeziend oog van 67.000 supporters, in de Rotterdamse Kuip. 

In 1954 maakte SVV de overstap naar het betaald voetbal. In 1966 promoveerde het naar de Eerste Divisie. Velen jaren later, onder leiding van Dick Advocaat, werd het kampioen in de eerste divisie. Er zou weer Eredivisievoetbal worden gespeeld in Sportpark Harga. Echter konden er geen risicowedstrijden worden gespeeld, waardoor er uitgeweken moest worden naar de Rotterdamse Kuip. 

Helaas was het hierna snel gedaan met de volksclub. De Schiedammers handhaafden zich nog wel. Door een dreigend faillissement werd er een fusie aangegaan met Dordrecht'90. Het betaald voetbal vertrok uit Schiedam en vestigde zich aan de Krommedijk. Het einde van een roemrucht tijdperk. De club ging verder als amateurclub, fuseerde nog een keer, om later toch maar zelfstandig verder te gaan. Het pareltje Sportpark Harga is er nog, als stille getuigen, van roemruchte tijden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen