"Zero point zero zero zero one percent chance" dat is een van de meest gehoorde uitspraken van het laatste speelweekend van de Bosnische Premier League. Fk Željezničar, kortweg Zeljo, stond tot drie wedstrijden voor het einde op een comfortabele voorsprong. Achtervolgers waren Zrinjski uit Mostar en FK Sarajevo, de aartsrivaal. FK Sarajevo haakte voortijdig af, ondanks het winnen van de derby in de voorlaatste speelronde. Zrinjski kreeg een ongelofelijke penalty cadeau in de 95e(!) minuut van de wedstrijd. Aangezien beelden meer zeggen dan duizend woorden, bekijk hier even het "penalty" moment en oordeel zelf. Door deze uitslagen kreeg Zrinsjki alles plots in eigen hand. In het blauwe gedeelte van Sarajevo werd moord en brand geschreeuwd. De landstitel leek "verkocht" te zijn. Afijn, ondanks dit gegeven reizen we met een bont genootschap af naar Bosnië. Vooraf was ik al gewaarschuwd: "word niet op alles verliefd." Het was een gemeende uitspraak, die echt niet alleen over de vrouwen ging.
Rond een uur of 8 op vrijdag avond landen we in Sarajevo. E. komt al snel aangelopen. Twee van onze kennen hem al en er volgt een warme begroeting. Het is vanaf het begin af aan al een hoop gezelligheid. Al snel wordt duidelijk dat "no rush" hier een belangrijke uitspraak is. E. is een oud leider van de Manijaci, de supportersgroep van Zeljo. Samen met een andere jongen van rond de 22 jaar leidt hij ons rond door de stad. Voor de buitenwereld kent de stad simpelweg gezegd een modern en een oud gedeelte. Ook staan er verschillende moskeeën, kerken en een synagoge op een bijzonder kleine afstand bij elkaar vandaan. Voor ons "football culture" fanaten kent de stad een rood en een blauw gedeelte. Tijdens een derby weekend zijn deze gedeeltes niet toegankelijk wanneer je "van de andere kant" bent. In de stad zie je overal verwijzingen naar 1987. Dit is zowel het oprichtingsjaar van de 'Manijaci' als van de 'Horde Zla'. Slechts de kleur bepaalt van wie de tekst nu daadwerkelijk is. De kleur kan van tijd tot tijd verschillen en overgespoten worden.
 
Op vrijdag ontstaat het spontane idee om de Belgrado derby ook maar meteen mee te pikken. De 4,5 uur durende rit was voor ons blijkbaar geen probleem. Slechts een te krap tijdschema zou roet in het eten kunnen gooien. Nadat we op zaterdag ochtend eerst naar een schietbaan zijn geweest, scheuren we daarna naar Belgrado. Een serene rust rondom de straten van het stadion doen ons twijfelen. Helaas zijn we niet goed geïnformeerd en komen we pas aan het einde van de eerste helft aan. Uiteindelijk bekijken we de tweede helft vanuit de VIP tribune, die niet bestaat uit meer een overkapping en een geweldig uitzicht. Gelukkig hebben we de foto's nog! Tegen 3 uur 's nachts komen we pas weer in Sarajevo aan.
 

Op zondag was het Matchday. Bier en praten over voetbal zijn ook hier de ingrediënten voor een geslaagde PMDS. Uiteraard kwam de beruchte penalty aanbod. Omkoping is helaas in de Balkan nog steeds aan de orde van de dag. Wat ook opvalt is dat iedereen Feyenoord en Rotterdam kent. Een half uur voor aanvang van de wedstrijd is het tijd om naar het stadion te vertrekken. Wat in de rest van de stad al opviel, is ook in de wijk Grbavica aan de orde van de dag. In de flatgebouwen en de huizen zijn overal nog de kogelgatten te zien. Het geld ontbreekt simpelweg om de huizen volledig te repareren. Het stadion zelf, dat vernoemd is naar de wijk,is een bont genootschap van verschillende tribunes. De Holy South is een curve met staanplaatsen en stoeltjes, waar ook op gestaan wordt. De andere korte zijde is een modern ogende overdekte tribune. De hoofdtribune is een oude tribune die van pure ellende uit elkaar dreigt te vallen. Althahs, zo ziet het er uit. De nieuwe tribune is die van de andere lange zijde en werd vorig jaar geopend. Het stadion heeft ouderwetse floodlights en vanaf de Holy South kan je de vervallen gebouwen uit de nabijgelegen wijk zien. 

De wedstrijd is precies zoals je hem kan verwachten wanneer je het kampioenschap min of meer weggegeven hebt. De sfeer is apart. De ultras zingen wel, maar het is geen één grote chaos. Wanneer Radnik ook nog eens de 0-1 maakt, valt het een halve seconde stil. Hierna gaan de ultras er weer vol achter staan. Helaas komt al vrij snel het nieuws door dat Zrinjski op een 2-0 voorsprong staat. Een kampioenschap, voor zover iemand er nog in geloofde, mag nu helemaal uit het hoofd gezet worden. Ondanks al deze gegevens blijven de supporters achter de club staan. Na de rust zorgen de Manijaci voor een mooie pyro show. Die pyro show is tot mijn verbazing binnen een halve minuut alweer uit geraasd. De reden hiervan is dat de pyro in Bosnië van mindere kwaliteit is, omdat zij niet mogen importeren vanuit bijvoorbeeld Polen. Door onder andere een doelpunt in de laatste minuut won Zeljo nog wel, maar de titel heeft het niet opgeleverd. Dan rest de spelers en de supporters niets anders dan elkaar te bedanken. Zeljo zal volgend jaar starten in de aller eerste ronde van de Europa League.

's Avonds werden we getrakteerd op een traditioneel Bosnisch diner. Ondanks het misgelopen kampioenschap bleven onze Bosnische heren positief en gezellig. Na de avond afgesloten te hebben bij de plaatselijke Shisha bar, was het tijd om ons appartement weer op te zoeken. Op maandag bezochten we de overblijfselen van de Olympische Spelen. In de bergen rondom Sarajevo is hevig gevochten tijdens de vier jaar durende belegering.