RC Lens - FC Metz

2017 is ook op gebied van voetbal weer begonnen. Na de laatste wedstrijd van 2016 in Molenbeek, is het na twee weken weer tijd voor voetbal. Waar een groot aantal groundhoppers de zee oversteken voor de prachtige FA Cup, ga ik naar de Franse equivalent. Ook dit toernooi mag oprecht bijzonder genoemd worden. Ten eerste mogen zo goed als alle teams aangesloten bij de Franse bond mee doen. Dit betekent dat ook clubs van de voormalige koloniën mee mogen doen. Een awayday van meer dan 8.000 KM is dan niet uitgesloten. Ten tweede doen er verschrikkelijk veel teams mee. Zo was er in de vorige ronde een derby tussen een club van het tiende niveau en een club van het tweede niveau. Voor het eerst sinds anderhalf jaar ben ik voor groundhopping in La France te vinden!

De eerste wedstrijd die vandaag op het programma staat, is RC Lens - Metz.  Voordat ik in Lens aanbelandde, bracht ik nog een bezoek aan het stadion van FC Arras. 

Een lange, mistige rit naar Lens stond op het programma. Als groundhopper moet je er maar wat voor over hebben! Ik had grote twijfels of de wedstrijd überhaupt doorgang zou gaan vinden, aangezien het zicht op sommige plaatsen echt heel beperkt is. Gelukkig trok de mist de laatste 5 km voor het stadion volledig weg, waardoor de twijfels ook verdwenen. RC Lens staat al lang op het lijstje. Het Stade Bollaert is een mooi voetbalstadion. Ondanks de flinke renovatie, waardoor de buitenkant van het stadion de contouren heeft van de Gelredome, heeft het stadion haar kenmerken en fouten behouden. Zo is het stadion om sommige plaatsen een doorgang van nog geen 1 meter 90. Ook sommige hoeken komen net niet helemaal lekker uit, waardoor het lijkt dat het bouwen plotseling is opgehouden. Bovendien zitten de supporters geweldig dicht op het veld, zonder hek of gracht. Slechts een fragiel scoreboard scheidt de fans van het veld. 

Lens heeft prachtige clubkleuren, zoals op de foto's te zien is. De club dankt daar haar bijnaam aan: Le Sang et Or. Hier wordt dan ook in vele liederen naar verwezen. De vele vlaggen en sjaals zorgen voor een mooie sfeer. Echter heerst er één van de meest vreemde 'ultra-scenes' die ik heb gezien. De lange zijde, waar de fanatieke supporters staan, hebben 3 plaatsen waar 'capo's' staan. Deze heren zijn echter volledig met hun eigen showtje bezig. Ze hebben totaal geen uitstraling waar ik tegen op zou kijken. Ook heeft de 'hoofd-capo' een misselijkmakend trekje. Hij kapt liedjes af die door andere groepen dan de zijne ingezet worden. Met gekke gebaartjes en domme gezichten laat hij zien dat hij het maar niks vind. Ik vind het onvoorstelbaar dat andere, fanatieke supporters hen volgen, want ze kunnen genoeg herrie produceren. De fans van Metz waren niet welkom. Na het incident tegen Lyon, waar vuurwerk naar de keeper werd gegooid, worden de fans door heel Frankrijk uitgekotst.

De eerste helft van de wedstrijd was behoorlijk saai. De scheidsrechter durfde er totaal geen wedstrijd van te maken. Logischerwijs gingen we rusten met 0-0. De tweede helft begon gelukkig wel met een hoop spektakel. Er leek een andere scheidsrechter te staan die er een wedstrijd van wilde maken. Dit in combinatie met het geklungel van Metz, dat toch een niveau hoger voetbalt, zorgde voor een leuke pot. Vele kansen werden door Lens gemist, waarna de 1-0 toch viel. Flinke ontlading op de tribunes zorgden voor een lawine effect die door een hoop supporters maar ternauwernood werden overleefd. Metz kreeg hierna nog een grote kans, maar konden verder niks meer creëren. Zelfs toen Lens in de 80e minuut met een man minder verder moest, kreeg de ploeg geen kans. Sterker nog, Lens gooide de wedstrijd voortijdig op slot. Een verdiende bekerstunt van de Ligue 2 ploeg, dat zich samen met 31 anderen mag gaan opmaken voor de volgende ronde!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.