EEN ODE AAN DE HOLLANDSE VELDEN:
Quick Boys - Nieuw Zuid

In een ode aan de Hollandse Velden breng ik een ode aan de oudste voetbalclubs van het land, maar ook clubs die ooit betaald voetbal hebben gespeeld en waar dat nu nog duidelijk zichtbaar is op accommodatie. Ik ga op zoek naar de ongedwongen sfeer. Het gewoon langs de kleedkamer kunnen lopen. De voetbalkantine. Het broodje frikandel speciaal voor €1.50. Kinderen op de boarding. In deel II staat één van de grootste amateurclubs van het land centraal: Quick Boys. 

Quick Boys – Katwijk. Het is voor mij een ultieme droom om deze wedstrijd eens mee te maken. Naar het schijnt komen er zo’n 8.000 supporters op deze wedstrijd af. Voorlopig blijft deze wedstrijd nog wel even een droom. Katwijk presteert prima in de Tweede Divisie. Voor Quick Boys geldt het tegenovergestelde, zij presteren flink onder ondermaats in de Derde Divisie. Dé derby van Katwijk lijkt er vooralsnog niet in te zitten. Wel bestaat er een andere belangrijke wedstrijd voor Quick Boys. Dat is de wedstrijd tegen FC Rijnvogels. Zij komen ook uit Katwijk, maar kunnen qua prestaties niet tot de grote twee worden gerekend. Toch blijft een derby een derby.

Quick Boys heeft een geweldig terrein. Het ligt tegen de duinen aan, waardoor er altijd wel een aantal ‘zwartkijkers’ zijn. Door de verschillende transfers van Dirk Kuyt heeft de club een mooie hoofdtribune kunnen aanschaffen. Achter het doel kunnen de toeschouwers op houten bankjes zitten.Zo’n 3000 toeschouwers zagen een mooie pyroshow bij de opkomst van de spelers. Blauwe rook en fakkels moest een sfeer verhogend effect hebben. Echter had dit het niet. Het leek wel of ik bij een veteranenteam stond te kijken. Ook na de 1-0 voor Quick Boys veranderde de stemming niet. Omdat het spel ook al niet om aan te zien was, besloot ik maar een rondje rondom het veld te gaan lopen. Het terrein was een stuk interessanter dan de wedstrijd.

Inmiddels was het rust. Voor de wedstrijd was me al een ouderwets scoreboard opgevallen. Door de aanwezigheid van een hypermoderne variant, welke totaal niet bij het terrein past, dacht ik dat het ouderwetse ding niet meer gebruikt werd. Echter stond er in de rust toch echt een 1-0 stand op het board!

Ik verbaas mezelf nog altijd positief over de prijzen van een colaatje bij de Tweede- en Derde Divisie clubs. Vandaag betaalde ik €1,20 voor een cola. Bij Feyenoord betaal ik hier bijna drie keer zoveel voor. 

Het mooie van het amateurvoetbal is dat het ook nog steeds zo lekker toegankelijk is. In de rust werd er afscheid genomen van Thijssen. De opvallende verschijning schoot Quick Boys vorig seizoen hoogstpersoonlijk naar de titel in de Hoofdklasse. Dat leverde hem uiteindelijk een transfer op naar Dundee United. Na zijn afscheid nam hij gewoon plek op de houten bankjes achter het doel! 

Dat zowel Quick Boys als Rijnvogels niet in vorm schijn, bleek ook in de tweede helft. Beide teams creëerde weinig tot niets. Een aantal halve kansen werden door de thuisploeg kansloos verspeeld. Tot vlak voor tijd leek 1-0 de eindstand te zijn. Echter gooide de plotselinge gelijkmaker roet in het eten. Een gelijkspel, daar zouden beide ploegen niets mee op schieten. Dus besloten beide ploegen vol op zoek te gaan naar de winnende goal. En die kwam er ook. Een terechte strafschop voor Rijnvogels werd feilloos binnen geschoten door een oud speler van Quick Boys. Een pijnlijk moment voor iedereen die de blauw witten een warm hart toe draagt!