14 Juli 2016 staat bij iedereen in Nice in het geheugen geschrift. De avond voor mijn verjaardag verdwijnen alle feestelijkheden uit mijn hoofd. De laffe aanslag met een vrachtwagen op de Promenade des Anglais zijn de wereld over gegaan. Zelf herinner ik me die dag nog als gisteren. 3 jaar heb ik er praktisch om de hoek gewerkt. Wanneer je door de stad loopt, grijpt deze je bij de keel om je niet meer los te laten. Met zijn warme temperaturen, prachtige zee en mooie gebouwen. OGC Nice is de plaatselijke trots. Een club die écht een volkclub is. 14 Juli organiseerde de club nog een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de aanslag een jaar eerder.

Die plaatselijke trots presteerde vorig jaar uitzonderlijk goed. Een geweldig jaar, met onder andere Mario Balotelli in de gelederen, werd afgesloten met een plaats dat recht geeft op kwalificatie voor het miljardenbal. Op het moment dat het ‘grote’ Ajax uit de koker gerold kwam, werd men in Nice gek. De kaarten voor het stadion waren binnen no-time uitverkocht. Een reden hiervan was dat de goedkoopste kaarten slechts €5 waren. Kinderen onder de elf waren zelfs gratis. Deze zomer werk ik weer in het zuiden van Frankrijk en dus werd er samen met twee collega’s besloten om de wedstrijd te bezoeken. Mijn vrouwelijke collega’s besloten te middag winkelend door te brengen. Mijn middagprogramma werd gewijd aan het bezoeken van het inmiddels deels gesloopte Stade Du Ray (link).

Na het middagprogramma afgesloten in een restaurant nabij het stadion, was het tijd om richting het stadion te vertrekken. Twee jaar terug was ik hier al eens geweest voor de wedstrijd tegen streekgenoot AS Monaco. Toen was het stadion twee jaar geleden in gebruik genomen. Het was toen een saaie, grijze bedoeling. Vandaag de dag is er aan de betonnen bak niks veranderd. Geen vierkante centimeter graffiti is er te bekennen. De stoeltjes zijn nog steeds neutraal grijs. Het is een standaard lego stadion. Gelukkig heeft men bij Nice de Ultras Populaire Sud. Waar in Nederland en bijvoorbeeld bij Feyenoord elke vorm van provocatie wordt gevreesd, lopen supporters hier vrolijk rond met merchandising van de Ultras. Het logo van de groep is een doodshoofd, met een mes door zijn schedel. Dit logo is dus op ongeveer elk shirt, vlag en spandoek terug te vinden.

Afijn, ook bij OGC Nice hebben ze een adelaar. Het tafereel is hetzelfde als bij Go Ahead Eeagles en Vitesse. De vogel vliegt en de supporters juichen. 3 minuten voordat de spelers het veld zouden opkomen, klinkt het ‘’Nissa La Bella’’ uit de speakers. Een prachtig clublied dat een ode breng aan een even prachtige stad. 31.000 kelen zingen mee. De sfeer is geweldig. Op het moment dat het lied afgelopen is, komen de spelers het veld op. WC rollen, confetti, vlaggen, harde knallen, rook potten en fakkels sieren de tribunes. Een simpel spandoek met de tekst ‘’Ajax, tonight you are our bitches. Welcome to the red & black district’’ is mooi verzonnen, maar matig in uitvoering. Eén ding is duidelijk, de nummer twee van Nederland hoeft niet op een makkelijke avond te rekenen.

Direct vanaf de aftrap nemen de spelers de agressie van de Ultras over. Na een rommelige beginfase namen de Fransen het heft in handen. Kansen volgen. Na een half uur krijgt iedereen in het stadion zijn beloning. Een geweldige passeeractie zorgde ervoor dat Balotelli vrij voor het doel komt. Een eenvoudige intikker volgt. De Populaire Sud schudt samen met de rest van het stadion. Wederom fakkels vanaf de tribune. Een geweldig harde vuurwerkknal in het trappenhuis laat mijn vrouwelijke collega’s een meter in de lucht springen. De Fransen drukken door. Onder leiding van Balotelli, die hier echt een cult-held is, gaat Nice op jacht naar de 2-0. Niets lijkt een grotere voorsprong voor rust in de weg te staan. Het stadion zingt als één man. Vlak voor rust springt werkelijk waar iedereen mee met de Populaire Sud. Een soort Turks tafereel dat mij direct doet herinneren aan Fenerbache uit. We gaan uiteindelijk rusten met 1-0 op het scoreboard.

Wat in de eerste helft al opviel, was dat de Franse doelman een onzekere indruk maakte. Met name bij hoge ballen was het billen knijpen. Na rust werd dit genadeloos afgestraft door Van De Beek. Hij liet de matig meegereisde aanhang juichen. De speler vierde het ingetogen. Dit heeft natuurlijk te maken met de trieste omstandigheden rondom Nouri.

Na de verrassende 1-1 golft de wedstrijd heen en weer. De spanning neemt met de minuut toe. De sfeer lijkt zijn kookpunt te bereiken wanneer Kluivert zijn tegenstander een kaart wil aannaaien. Een klein opstootje volgt. Vlak voor tijd krijgt Ajax een geweldig grote mogelijkheid op de 1-2. De lat staat een doelpunt in de weg. Even later volgt een bizar moment. Ajax is in de aanval op het moment dat een supporter het veld betreedt. De gebrekkige beveiliging weet de man pas laat te pakken. Ondertussen lijkt de aanval gewoon door te gaan. De scheidsrechter schijnt echter al gefloten te hebben. De laatste minuten zijn voor de thuisploeg. Een penalty moment wordt weggewuifd. In de laatste minuut volgt de grootste kans van de wedstrijd. De vervanger van Baloteli schuift de bal echter naast, waardoor de 1-1 op het scoreboard blijft staan.