De flutlichten steken als trotse bakens met kop en schouders boven het stadion uit. Vanuit de auto kan je ze al zien wanneer je aanrijdt. De auto is gemakkelijk parkeren. Een ingang vinden is wat lastiger. Na een paar minuten staat er dan, uiteraard, een hekje open, wat ons vrij toegang verschaft aan het stadion. Er moet een heuveltje opgelopen worden, waarna pas het totale stadion zichtbaar word. Mijn mond valt open. Staantribunes en hekken. Prachtig. Beter dan dit wordt het niet!

Het Sudweststadion in Ludwigshaven werd in 1937 gebouwd voor Adolf Hitler. Toeschouwers konden hier luisteren naar de toekomstig leider van Duitsland. In de oorlog werd het stadion echter plat gebombardeerd. De wederopbouw werd in het Marshall plan opgenomen. Dankzij die beslissing kunnen we hier een nagenoeg verlaten ground bewonderen. Een grote club ging het namelijk niet gebruiken. Waldhoff Mannheim heeft er 6 jaar in gevoetbald toen de club Bundesliga speelde. Kaiserslautern heeft er ook een aantal jaar gespeeld. Tevens zijn er een aantal interlands en bekerfinales gespeeld. Tijdens één van deze interlands, tegen het voormalig Joegoslavië, zaten er 70.000 (!) mensen. De finale van het West Duits Kampioenschap werd hier ook ooit gehouden. Er kwamen, volgens schattingen, zo'n 100.000 toeschouwers op af. Wanneer je naar een wedstrijd van VFB Stuttgart of Eintracht Frankfurt gaat, moet je even twee uur extra reistijd inplannen voor deze ground. En let op de tijd, die vergeet je hier snel!

Het stadion is groots. Heel groots. Het is niet in één blik te bekijken. Vanuit elke hoek valt er iets nieuws op. Deze lost ground is een echte must visit in Duitsland! Kijk en geniet.