Zo heel af en toe komt het in mijn leven nog wel eens voor dat een stedentrip niet gepland wordt voor een mooie groundhop. Ter gelegenheid van het 25 jarig huwelijk van mijn ouders besloot de familie van Leeuwen af te reizen naar Krakau. De voormalig hoofdstad van Polen mag met recht een paradijs worden genoemd. Een halve liter bier kost nog geen twee euro. Bovendien zijn er vele, maar dan ook echt vele interessante voetbalclubs in Krakau. 

We beginnen met MKS Wawel Krakow. De club werd opgericht in 1919 en in 1928 fuseerde het tot haar huidige vorm. In 1952 werd het tweede op het hoogste niveau, waarna de autoriteiten besloten de club terug te trekken uit die divisie. Legia Warschau was de enige militaire club die nog op het hoogste niveau mocht uitkomen. Vandaag de dag speelt de club nog altijd op dezelfde plek als waar het ooit begon. De tijd lijkt er, op een gloednieuwe sintelbaan, te hebben stil gestaan. De houten tribune is deels niet meer toegankelijk omdat het hout het simpelweg niet meer aan kan. Slechts de eretribune is begaanbaar. Al lijkt ook dat nog slechts een kwestie van tijd. 

De volgende club is Hutnik Krakow. Een club spelend op het vierde niveau, maar met een geweldig grote geschiedenis. Hutnik werd in 1950 opgericht door de communisten. Deze communisten hebben een communistische wijk in Krakau gesticht naar Parijs' idee. Grote huizen blokken met een groot centraal plein. Bij de communistische welvaart hoorde ook een voetbalclub: Hutnik Krakow. Hutnik betekent werkers. De club kende successen, zelfs toen het communisme uit Krakau werd verdreven. In 1996 werd het derde van Polen, waardoor ze zich kwalificeerden voor de UEFA Cup. Daarin werd het pas in de derde ronde uitgeschakeld door AS Monaco. In 2010 ging de club failliet. Fans lieten het er niet bij zitten en richtte de club opnieuw op. De club werd toegelaten op het vijfde niveau van Polen en is sindsdien één keer gepromoveerd. De supporters van de club staan bekend als extreem fanatiek! Het stadion is, zoals wel vele andere gebouwen in de wijk, Oost Duits. 

Het derde stadion dat ik bezocht is een lost ground. Gevoetbald wordt er niet meer. Al was er toevalligerwijs wel een sporttoernooitje voor kleine kinderen. Iets wat eigenlijk de sfeer een beetje verpestte. Een lost ground hoort eigenlijk stil te zijn. Denken aan het verleden, konden hier 20.000(!) mensen plaats nemen. Korona Krakow speelde hier tot 1971. Heel veel meer informatie is er eigenlijk niet eens te vinden! Kijk, geniet en beeld je in dat hier 20.000 mensen stonden.