KV Kortrijk - SV Zulte Waregem

Een schreeuw van verbazing. Handen in het haar. Ogen vol ongeloof. Een vloekende moeder staat naast mij.  Het zal toch niet? Derijck loopt aan en scoort. Tranen in de ogen van de zestigjarige vrouw naast me. Het uitvak ontploft.

Om half vier parkeren we de auto in het centrum van Kortrijk. Althans, dat is de bedoeling, want een parkeerplek vinden is zo simpel nog niet. Na tien minuten vinden we dan eindelijk een parkeerplaats. We stappen een verschrikkelijk koude parkeerplaats op. Vanaf hier is het vijf minuutjes lopen naar het café waar we samen met de De Twaalfde Man hebben afgesproken met een aantal fanatieke KV Kortrijk supporters. Vandaag staat de derby tussen KV Kortrijk en SV Zulte Waregem op het programma.

Bij Cafe 56 wordt langzaam aan de sfeer opgevoerd. Er wordt, uiteraard, veel bier gedronken. Knalvuurwerk wordt afgestoken. Ook worden er een aantal preien overgegooid. De preien zouden we de gehele avond nog voorbij zien vliegen. Na een PMDS van een uur is het voor de fanatieke supporters tijd om onder luid gezang en uiteraard de nodige pyro in een corteo naar het stadion toe te trekken. Het is geen grote corteo, slechts een paar honderd mensen lopen er mee. Wél is het uiterst ontspannen en sfeervol. Onder minimale politiebegeleiding komen we na een goed half uur wandelen bij het Guldensporenstadion aan.

Het Guldensporenstadion is een prachtig stadion. Het doet een beetje Engels aan. Het ligt in een woonwijk en heeft vier verschillende tribunes. De prachtige floodlights zie je al van veraf boven de rest van het stadion uit torenen. De supporters zitten bovendien tegen het veld aangeplakt. Tot mijn grote verbazing geldt dat ook voor het overvolle uitvak van ‘Essevee’. Daar zit de sfeer en ver voor de wedstrijd al goed in. Met grote vlaggen en wat vuurwerk zorgen zij een half uur voor de aftrap voor de meeste sfeer in het stadion.

Een mooi spandoek en pyro zorgen voor een mooie opkomst. Een hoop grote en kleine vlaggen zorgden voor een mooie sfeer. De wedstrijd startte meteen spectaculair met een vroeg doelpunt voor de thuisclub. Tot ieders verbazing werd deze goal echter afgekeurd wegens een vermeende duwfout. Enkele minuten later nam de arbiter weer een discutabele beslissing door géén penalty toe te kennen aan KVK.  De sfeer zat er bij de thuispubliek goed in! De gasten konden er echter ook wat van. Met een hoop pyro op de tribunes en op het veld én een geweldige vocale ondersteuning zorgden ook zij voor een hoop sfeer. Het was genieten geblazen!

''KV Kortrijk - Zulte Waregem is een prachtige, kleine maar zeer intieme derby. Het Guldensporen stadion is bovendien een prachtige decor!''

Na het stormachtige begin nam Zulte Waregem de wedstrijd weer over. De uitploeg is voetballend simpelweg beter. Zolang de ploeg niet in de duels hoefden te komen, waren ze heer en meester. Na een half uur kwam Essevee dan ook terecht op voorsprong. De ploeg wilde graag door drukken en dat leek ook te lukken. Met meer geluk dan wijsheid haalde Kortrijk met slechts een 0-1 achterstand de rust.

5 minuten na rust was er een hoofdrol weggelegd voor Teddy Chevalier. De markante spits scoorde de 1-1 tegen zijn oude club. Hij rende langs het uitvak, wat hem zo’n vijftig liter gratis bier opleverde. De sfeer werd er alleen maar beter op. Beide supportersgroepen zongen flink tegen elkaar in. De koud was iedereen al lang vergeten. Zowel Kortrijk als Zulte Waregem lieten de nodige kansen en mogelijkheden liggen.

Tot plots het moment, in de 73e minuut, dat Davy de Fauw met een geweldige kopbal voor de 1-2 zorgde. De oud verdediger van Roda JC vierde het feest uitgebreid met het uitvak, dat helemaal los ging. De overwinning leek nabij. KV Kortrijk gaf echter niet op. Enkele minuten later volgde een vrije trap die niet goed weggewerkt kon worden, waarna een scrimmage volgde. Niemand zag hoe de bal erin ging, alleen dát hij erin ging. Liters bier vlogen ons om de oren. Het stond weer gelijk! Iedereen geloofde er nog in dat er zelfs nog gewonnen kon worden. Beide ploegen gingen vol op de aanval.

Een duel tussen de keeper van Kortrijk en de spits van Zulte Waregem leek te eindigen in een doeltrap. Tot de scheidsrechter opeens floot en naar de strafschop stip wees. Een schreeuw van verbazing. Handen in het haar. Ogen vol ongeloof. Een vloekende moeder staat naast mij.  Het zal toch niet? Derijck loopt aan en scoort. Tranen in de ogen van de zestigjarige vrouw naast me. Het uitvak ontploft. Alle hoop is weg. Kortrijk wordt niet meer gevaarlijk in de laatste tien minuten. Supporters staren voor zich uit. Spelers liggen er verloren bij, bij Kortrijk althans. Dit maakt het voetbal zo prachtig. Er zit letterlijk 50 meter tussen het gigantische contrast tussen extreme vreugde en intens verdriet. De scheidsrechter gaat onder een scheldkanonnade naar zijn kleedkamer. De spelers van Kortrijk worden hartstochtelijk toegezongen. Ondanks het verlies laten de thuisfans hun onvoorwaardelijke, intense liefde voor de club blijken. Prachtig. Ondertussen geniet ik óók van het feestende uitvak. In België en Duitsland worden overwinningen altijd prachtig gevierd tussen supporters en fans.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.