Kopenhagen & Malmo Trip

Het stond al sinds het begin van de zomer vast: deze zomer moest en zou er een voetbaltrip worden gemaakt.  Een hele zomer lang in Nederland blijven zonder weg te zijn geweest, dat kon echt niet. Zo begon het speuren naar een mooie stad met een leuk stadion of een leuke derby. Gelukkig is de Deense voetbalbond één van de eerste met het bekendmaken van het competitieschema. The New Firm, de beruchte derby tussen Brønby IF en København staat eind augustus op het programma. De vliegtickets werden al snel geboekt en de voorpret kon beginnen.

Nou, bijna beginnen dan. Zoals bijna elke voetballiefhebber kan ook ik pas genieten als ik de wedstrijdkaarten in mijn handen heb. Vanaf augustus zouden de kaarten in de verkoop gaan. Op maandag 8 augustus verschenen de kaarten online. Voor nog geen €20 euro per stuk kocht ik 2 kaarten op de Sydsiden, de tribune waar de ultra’s en de fanatieke supporters van de geel-blauwen hun wedstrijden kijken.

Op vrijdag vlogen we naar Kopenhagen. De eerste wedstrijd stond om 20.00 al op het programma: Lyngby BK – Nordsjaelland. Lygby ligt in het uiterste noorden van Kopenhagen. Er is eigenlijk niks te doen, behalve de plaatselijke trots die hier voetbalt. Vorig jaar werd de thuisploeg kampioen op het tweede niveau van Denemarken.

Rond 17.30 stapten we de bus uit en na een korte wandeling door het gehucht kwamen we aan bij het stadion. De entree van het stadion was mooi: de toegangspoort ligt tussen twee heuveltjes. De floodlights zie je al vanuit de bus. Je komt binnen op de overblijfselen van een atletiekbaan. Er stonden 3 saaie tribunes, maar het stadion ademde toch voetbal uit. 4 ouderwetse floodlights en een hoop voetballende kinderen deden mijn voetbalhart wat sneller kloppen. Omdat het voor 19:00 was, kregen we zelfs 50% korting op het bier! De uitschuifbare spelerstunnel liep dwars over het plein heen met de voetballende kinderen. Het was een mooi moment om de scheidsrechters een gesprek zagen aanknopen met een oud mannetje die naast de spelerstunnel stond. De sfeer was heerlijk ontspannen.

Slechts 15 km Deens landschap scheidt deze twee clubs van elkaar, maar van een echte derby is totaal geen spraken. De uitploeg had nog geen 100 supporters meegenomen. Ondanks dat het stadion verre van uitverkocht was, genoot ik toch van de sfeer. Inmiddels was het bijna 20.00, het teken voor de voetballende kids om hun plekje op de tribune op te zoeken!

100 fanatieke jongeren maakten de sfeer. De rest van de tribune deed vrolijk mee. De opkomst werd opgevrolijkt door het gooien van blauw-witte slierten. De drie verveelde pubers die dienst deden als steward moesten opeens vol aan de bak om het speelveld weer schoon te krijgen!

Het voetbal was niet hoogstaand, maar wat wil je wanneer  Michael Lumb in de basis staat. Lyngby BK was wel veruit de betere ploeg. Helaas zorgde een makkelijke tegentreffer toch voor een nederlaag.

De volgende ochtend verlieten we het drukke Kopenhagen voor Malmø. Vandaag staat er een pot van het vierde niveau op het programma: IFK Malmø tegen Røsengard. IFK Malmø speelt in het oude stadion van het grote Malmø FF. De grote broer speelt tegenwoordig in het door LEGO gesponsorde Swedbank stadion.

Ruim op tijd verlaten we ons hotel in het hart van de stad om naar het stadion te lopen. Recht op onze route ligt het allereerste stadion van Malmø FF. Het Malmø Idrottsplats, kortweg Malmø IP is in 1910 gebouwd. Ondanks dat de club in 1958 verhuisde, is het stadion nog in perfecte staat. In 1999 is het nog gerenoveerd, tegenwoordig speelt het damesteam van Røsengard haar wedstrijden in het stadion. Het grote Malmø speelt af en toe nog oefenwedstrijden en wat bekerwedstrijden in dit stadion. Voor mij zeker een reden om ooit terug te keren!

Afijn, in 1958 verhuisde de club naar het Malmø stadion. Sindsdien lijkt er maar weinig aan het stadion veranderd te zijn. Er staan 4 geweldige lichtmasten om het stadion heen. Het stadion bestaat voor ongeveer de helft aan staanplaatsen. De wedstrijd was dramatisch en stiekem was ik al bang voor een 0-0.  Gelukkig besloot de laatste man van de thuisploeg de spits volkomen onnodig naar de grond te trekken in het strafschopgebied: penalty en een rode kaart. De 0-1 werd binnengeschoten en hierna ging het hard. De 0-2 en 0-3 vlogen snel achter elkaar binnen. Na de 1-3 dacht iedereen dat het wel klaar zal zijn. Echter kwam er nog een pingel voor de uitploeg. Havenaar had hier nog wat van kunnen leren, een perfecte Panenka zorgde voor de eindstand: 1-4.

Op zondag was het dan eindelijk zo ver. Hier waren we voor gekomen! Feyenoord – Ajax, Celtic – Rangers. Zomaar 2 wedstrijden die je kan vergelijken met de wedstrijd die vandaag op het programma staat. FC Kopenhagen, vandaag de bezoekende club, heeft haar stadion midden in het centrum van de hoofdstad staan. Zij zijn de absolute nummer 1 van Denemarken. Brønby IF is de tweede ploeg van Kopenhagen. In de dagen voor deze derby werden we gecontact door Nicolai, een groundhopper én fanatiek aanhanger van Brønby. Samen met hem vertrokken we ruim op tijd met de trein naar het stadion van Brønby IF.

Vanaf het treinstation is het rui 20 minuten lopen naar het stadion. Dat heeft als reden dat de wijk Brønby een soort 65+ gehucht is.  Direct nadat we de trein uitstapten, werd de weg achter ons afgesloten. Nadat we de hoek om waren, hoorden we de eerste knallen van het vuurwerk. Het was duidelijk dat de ultras van FC Kopenhagen waren gearriveerd op het station.

Wat ons opviel was dat er veel blauw-witte linten in de bomen hingen. Volgens Nicolai was FC Kopenhagen vannacht al langs geweest, met vele kleine vechtpartijtjes tot gevolg. Omdat we ruim op tijd waren, konden we nog een mooie PMDS houden in het supportershome. Het supportershome was bijna een museum met veel shirtjes en vaantjes.

Om 15:00, een uur voor de wedstrijd, was het tijd om naar het stadion te vertrekken. Door onze local mochten we vooraan in de rij aansluiten. Connecties alles;) De Sydsiden was tot mijn grote schrik al helemaal vol! Nicolai ging bij zijn eigen maten staan in de hoek van het stadion. Ik wilde dolgraag een plaatsje achter het doel. Het geluk geschiedde dat we net 2 plekken vrij kwamen op de allerbovenste rij. We hadden een prima plek. De wedstrijd stond op het punt van beginnen.

De spelers kwamen het veld op, en 20.000 man gooiden gele confetti de lucht in. Samen met de vele vlaggen leverde dat een geweldig gezicht op! Wel miste ik de traditionele pyroshow. Hier waren we toch deels voor gekomen.

Direct na de aftrap nam favoriet FC Kopenhagen de overhand. Al snel leken ze op voorsprong te komen, zo dacht ook de uitbundig juichende doelman. Gelukkig was het de scheidsrechter die ergens een overtreding had gezien. Het bleef dus nog even 0-0. Vlak voor rust kwamen de bezoekers via een mooi doelpunt toch op voorsprong. 0-1 bij rust.

In elk land, van Nederland tot aan Indonesië, duurt de rust een kwartier. Vandaag in Kopenhagen was dat niet het geval. De velen bivakmutsen die inmiddels tevoorschijn waren getoverd, bleken goed van pas te komen. Tientallen rookbommen, fakkels en stroboscopen zorgden voor een geweldige pyroshow! Toch gekregen waar we voor gekomen waren! Heel het veld stond blauw van de rook. Hierdoor duurde de rust maar liefst 25 minuten! Niet dat iemand er raar van opkeek overigens.

Nadat de wedstrijd was hervat, ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er 20 minuten voor tijd. Een geweldige knal vanuit de tweede lijn zorgde voor dolle vreugde. Hierna kregen beide teams nog kansen op de winnende treffer, maar die kwam er niet meer.

Moe maar voldaan trokken we weer richting de stad. In een Irish Pub genoten we nog van een halve liter bier voor €7,00. Hiermee sloten we een heerlijke voetbaltrip af. Onvergetelijk en zeker een aanrader!