Een prachtig seizoen is voorbij. Samen met een wisselend gezelschap als M.r.world.wideDe Twaalfde Man en De Publiekswissel bezocht ik fantastische steden en wedstrijden. Het groundhop seizoen begon op 3 augustus, waar ik in een saaie wedstrijd Rostov Anderlecht zag uitschakelen. Op 28 mei eindigde het seizoen, in Sarajevo. In totaal bezocht ik dit jaar 63 wedstrijden en staat het aantal stadions op 82. Hieronder een lijstje met mooiste wedstrijd van dit seizoen!

10. Wuppertal SV - Rot Weiss Essen

Vorig seizoen sloot ik af in het uitvak van Wuppertal SV. Dit seizoen staat de derby heel vroeg op het programma. Vooraf zou Essen strijden om promotie. WSV zou proberen degradatie te voorkomen. Helaas viel de derby zelf wat tegen, geen pyro, geen echt bier en de Bratwursten waren ook nog eens van matige kwaliteit. Wel waren beide supportersgroepen massaal op de wedstrijd afgekomen. Meer dan 10.000 mensen bezochten het prachtige Stadion am Zoo. 

9. Vergane Glorie in Schiedam
Het is een bijzonder beeld. Wanneer je over de A4 heen rijdt, vallen de floodlights je direct op. Velen zullen denken dat het de lichtmasten zijn van Het Kasteel, het stadion van Sparta. Echter zijn dit de lichtmasten van Sportpark Harga. SVV kent een grote geschiedenis. De club werd opgericht als een echte arbeidersclub. Na een aantal promoties werd de club een stabiele Tweede Klasser, het toenmalige tweede niveau van Nederland.  In 1948, toen er nog helemaal geen betaald voetbal bestond, promoveerde de club naar het hoogste niveau van Nederland. Dit werd gevolgd door het regionale kampioenschap anderhalf jaar later. Samen met o.a. AGOVV en Heerenveen werd er gestreden om het kampioenschap. Dit kampioenschap werd uiteindelijk beslist in het voordeel van de Schiedammers. Onder het toeziend oog van 67.000 supporters, in de Rotterdamse Kuip. 

8. Rijnsburgse Boys - Quick Boys 
De derby tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys was één van de merkwaardigste derby's die ik meemaakte dit jaar.  De derby in de Derde Divisie Zaterdag was er één om niet snel te vergeten. Beide terreinen liggen op fietsafstand van elkaar. Er was een, voor amateur begrippen, grote politiemacht op de been. Ook was er een speciaal uitvak gecreëerd voor de bezoekers. Van supporters kreeg ik te horen dat het een aantal jaar terug volledig uit de klauwen was gelopen. Met een daverende pyroshow zorgden beide supportersgroepen in elk geval voor een geweldige, positieve opkomst! Door een bizar eerste kwartier leek dit de wedstrijd van 2016 te gaan worden, helaas kakte de wedstrijd hierna volledig in. 

7. De Zweede Kelderklasse
In Malmo bezocht ik het oude stadion van Malmo FF. De topclub verhuisde een aantal jaar geleden naar een LEGO stadion. Sindsdien spelen er een aantal kleine clubs in het stadion. Ondanks de atletiekbaan die om het veld heen loopt, is het een machtig stadion. Het stadion bestaat voor ongeveer de helft uit staanplaatsen. Ook een gigantisch groot en oud scoreboard ontbrak niet. Een echt old-school stadion. Helaas werd er geen bier geschonken en zelfs de neppe cola was eigenlijk geen cola. Toch doet dat niets af van de schoonheid van dit stadion!

6. SG Wattenscheid - SF Siegen
Een echte old-school Duits stadion. Veel staanplaatsen, hoge floodlights en een afschuwelijk lelijke sintelbaan. Het spel was niet om aan te zien en er was ook geen fanatieke sfeer te vinden. Toch ademt de Lohrheide één en al voetbal uit. De club gegradeerde in zestien jaar tijd zes (!!!) keer. Inmiddels heeft Wattenscheid langzaam aan de weg weer naar boven gevonden. Dit seizoen heeft de ploeg een verdienstelijke plaats in het linkerrijtje verdiend. 

PS. De broodjes Curryworst zijn fantastisch daar en schijnen de beste van het land te zijn!

5. Royal White Daring Molenbeek - Union st. Gilloise
Wat bij Molenbeek vooral opvalt, is dat iedereen door elkaar staat. Ik heb het over de jonge casuals, de fanatieke oude garde achter mij, en gezinnen naast mij. Vooral dat laatste beeld blijft mij bij deze avond. Twee jonge zusjes van een jaar of 9, volledig gehuld in oversized RWDM shirt, sjaal én kerstmuts zitten bij hun vader op de tribune. Met het gezin naar de belangrijkste bijzaak in het leven, prachtig! Het ‘gevaarlijke’ Molenbeek werd omgetoverd in een voetbalparadijs, waar iedereen welkom was. Beide clubs kennen een gigantische geschiedenis in het Belgische voetbal. Union, dat werd opgericht in 1897, verloor in 1933, 1934 en 1935 geen enkele wedstrijd. 60 wedstrijden ongeslagen is nog altijd een record. Racing White Daring Molenbeek heeft naast haar prachtige naam ook nog een bewogen geschiedenis. In 1909 werd de originele club opgericht onder stamnummer 47. De vijfvoudig kampioen kende helaas vele faillissementen en malafide voorzitters. RWDM - Union is een vriendschappelijke derby, maar wél een wedstrijd met een grote historie! 

4. VFL Bochum - Fortuna Dusseldorf

Eén van de vele Rheinderby's die de regio rijk is. Beide ploegen zijn al lang en breed uitgespeeld begin maart. Toch kunnen beide ploegen, die weer eens teleurstellen in de 2. Bundesliga, rekenen op de steun van hun supporters. In een wedstrijd met pyro, bier en staantribunes pakt Fortuna Dusseldorf, door een penalty in de laatste minuut, uiteindelijk de terechte overwinning. 

 

 

 

3. FK Željezničar - Radnik

"Zero point zero zero zero one percent chance" dat is een van de meest gehoorde uitspraken van het laatste speelweekend van de Bosnische Premier League. Fk Željezničar, kortweg Zeljo, stond tot drie wedstrijden voor het einde op een comfortabele voorsprong. Achtervolgers waren Zrinjski uit Mostar en FK Sarajevo, de aartsrivaal. FK Sarajevo haakte voortijdig af, ondanks het winnen van de derby in de voorlaatste speelronde. Zrinjski kreeg een ongelofelijke penalty cadeau in de 95e(!) minuut van de wedstrijd.

2. Awaydays Fenerbahce - Feyenoord

Don't take me home. Tot mijn afschuw wordt het tegenwoordig in de kuip bij thuis (?!) wedstrijden gezongen. Echter is het onder andere ontstaan in Istanbul. Shisha, kebap, zon en bier zorgden voor een onvergetelijke trip. De wedstrijd was typisch Feyenoord, een hinderlijke onderbreking van de gezellige sfeer aan de andere kant van de miljoenenstad. 

1. FC Kopenhagen - Brondby 
Feyenoord – Ajax, Celtic – Rangers. Zomaar 2 die je kan vergelijken met de wedstrijd die vandaag op het programma staat. FC Kopenhagen is de absolute nummer 1 van Denemarken. Brønby IF is de tweede ploeg van Kopenhagen. In de dagen voor deze derby werden we gecontact door Nicolai, een groundhopper én fanatiek aanhanger van Brønby. In elk land, van Nederland tot aan Indonesië, duurt de rust een kwartier. Vandaag in Kopenhagen was dat niet het geval. De vele bivakmutsen die inmiddels tevoorschijn waren getoverd, bleken goed van pas te komen. Tientallen rookbommen, fakkels en stroboscopen zorgden voor een geweldige pyroshow! n! Heel het veld stond blauw van de rook. Hierdoor duurde de rust maar liefst 25 minuten! Niet dat iemand er raar van opkeek overigens.