IRIs Club de Croix - AS Saint Etienne

2017 is ook op gebied van voetbal weer begonnen. Na de laatste wedstrijd van 2016 in Molenbeek, is het na twee weken weer tijd voor voetbal. Waar een groot aantal groundhoppers de zee oversteken voor de prachtige FA Cup, ga ik naar de Franse equivalent. Ook dit toernooi mag oprecht bijzonder genoemd worden. Ten eerste mogen zo goed als alle teams aangesloten bij de Franse bond mee doen. Dit betekent dat ook clubs van de voormalige koloniën mee mogen doen. Een awayday van meer dan 8.000 KM is dan niet uitgesloten. Ten tweede doen er verschrikkelijk veel teams mee. Zo was er in de vorige ronde een derby tussen een club van het tiende niveau en een club van het tweede niveau. Voor het eerst sinds anderhalf jaar ben ik voor groundhopping in La France te vinden! Na de wedstrijd RC Lens - FC Metz scheurde ik direct door naar Lille. In het Grand stade Metropole Lille neemt Iris Club de Croix het op tegen het grote AS Saint Etienne. 

Een merkwaardig affiche in een stadion met een even merkwaardig geschiedenis. Als één van de weinige amateurclubs bereikte Iris Club de Croix deze ronde waar de Ligue 1 teams ook instromen. IC club de Croix kent geen hele grote geschiedenis. Het terrein lijkt op dat van een gezellige, grote dorpsclub. Helaas was er door de zeer dichte mist geen normale foto's mogelijk. De geschiedenis van het stadion waar vandaag gevoetbald wordt is een stuk groter. Als groundhopper loop je warm voor dit soort grounds. Het grote LOSC Lille, dat nu op slechts 3 punten boven een directe degradatieplek staat, speelde hier in 2012 nog wedstrijden in de groepsfase van de Champions League. Onder andere Bayern München kwam hier op bezoek. De reden dat Lille hier speelde, is ook merkwaardig te noemen. De club wilde een nieuw stadion op de plek van hun toenmalige thuishaven. Tijdelijk verhuisde Lille naar dit stadion, waarna het oude stadion afgebroken zou worden en een nieuw stadion zou herrijzen. Het stadion werd gesloopt, maar het nieuwe stadion kwam er niet. Tot 2 jaar terug speelde de kampioen van 2011 in dit atletiekstadion. 

Vandaag staat dus het kleine IC de Croix tegen het grote ASSE op het programma. De supporters van Saint Etienne zouden hier met zo'n 500 supporters naartoe reizen. Deze fans lieten flink van zich horen. Helaas zaten zij weggestopt aan de andere kant van het stadion. De toeschouwers van de thuisspelende vereniging waren in grote getale op deze wedstrijd afgekomen. Samen met de plaatselijke, wit-groen geschminkte brass-band maakten zij verschrikkelijk veel kabaal. Een Zuid-Amerikaans sfeertje ontstond er, wat in deze mistige oude atletiek bak een rare gewaarwording was. 

Al snel leek de profclub de wedstrijd snel naar zich toe te trekken. Na een vroege 0-1 leek de wedstrijd al vrij snel gespeeld. Zeker omdat de ploeg uit Croix totaal niet aan voetballen toe kwam. Opvallend was het dan ook dat we toch met een 1-1 stand gingen rusten. Een corner werd binnen gekopt door de tweeling broer van Bruno Martins Indi. In de rust gaven de supporters van de thuisploeg hun spelers een trots applaus. 

Na rust volgde een zelfde soort helft als de eerste helft. ASSE kwam al snel op voorsprong en leek de wedstrijd simpel uit te spelen. IC club de Croix kwam nog een keer goed weg toen een vrije trap op de paal belandde en weer uit het doel schoot. Enkele minuten later werd de spits van IC club de Croix de diepte ingestuurd en leek te gaan scoren. De doelman van Saint Etienne was echter wél bij de les en voorkwam de 2-2. Even later besliste de Ligue 1 club de wedstrijd wel, met de 1-3. In de extra tijd werd het zelfs nog 1-4, een iet wat geflatteerde uitslag. De thuisploeg mag echter trots zijn op hun prestatie van vandaag. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.