Op 9 april 1928 werd Tot Ons Plezier opgericht. Top Oss is de plaatselijke trots. Dat moet ook één of ander directielid hebben gedacht ruim 80 jaar later hebben bedacht. De club wilde professionaliseren en daar hoorde een ander naam én een ander logo bij. Een verschrikkelijke gedachte  bij veel fans. 

Inmiddels speelt de club bijna achter jaar onder de huidige naam. Veel supporters noemen hun club nog steeds TOP Oss, wat zowel blijkt uit de graffiti als uit een hoop liederen. FC Oss is echter nog wel steeds de plaatselijke trots van een fanatieke achterban. Op het moment dat ik de trein uitstap merk ik dat meteen. Twee kroegen staan vol, supportersgezang komt al meteen op me af! Het is derbyday, het gehate Den Bosch komt op bezoek. De kleur zwart overheerst, dat is het eerste dat opvalt. De wandeling naar het stadion duurt twintig minuten. Het stadion heeft de naam Het Frans Heesenstadion. De club heeft dit stadion zélf vernoemd naar de grondlegger van het stadion. Het stadion telt slechts drie tribunes. De vroegere staantribune is vervangen voor een middelbare school. 

Afijn, bij het stadion moet eerst nog het kaartje worden opgehaald. Ruim drie weken ben ik bezig geweest om een kaartje te regelen. Vanwege veiligheidsreden was dit nog een heel gedoe. Gelukkig was het bij het ophalen geen enkel probleem. Ruim een half uur voor aanvang van de wedstrijd klim ik de tribune op. Op de korte zijde achter de goal is het al goed gezellig. Er komen verschillende hardstyle en hardcore nummers uit de speakers. Dat hebben ze goed voor elkaar daar! 

De rivaal uit Den Bosch is inmiddels ook gearriveerd. Slechts 150 supporters mochten meereizen, uit angst voor dezelfde rellen als die drie jaar terug plaatsvonden. Voor Nederlandse begrippen was er een veldslag en dat moest vandaag voorkomen worden. Toch was er maar weinig politie zichtbaar. 

De opkomst wordt door de Ossenaren aangegrepen om wat pyro af te steken en zodoende de sfeer er goed in te brengen. Vanaf de aftrap is duidelijk dat de uitploeg de betere is. Echte kansen creëren ze niet, maar FC Oss komt er niet aan te pas. Als na een penalty de 0-1 voor de bezoekers valt, lijkt het een lastige wedstrijd te gaan worden. 

Niets is minder waar. In de aanval direct na de 0-1, de bezoekers zijn nog niet eens uit gejuicht, valt al de 1-1. Dit leidt tot grote vreugde en wederom pyro bij de Ossenaren. Fans staan op de boarding te juichen! En wie niet springt, die is voor Den Bosch!  Helaas kakt de wedstrijd hierna volledig in. Het uitvak is met 150 man simpelweg te smal vertegenwoordigd om echt een feestje van te maken. De fans van Oss laten zich nog wel horen, maar het lijkt niet over te willen slaan naar het veld. De wedstrijd eindigt, dankzij een doldwaze drie minuten, in 1-1.

Door een onverklaarbare reden stonden de instellingen van mijn camera niet helemaal goed. Hierdoor zijn de filmpjes van lagere kwaliteit.