Een ode aan de Hollandse Velden:
DHC Delft - De Brasserskade

In een ode aan de Hollandse Velden breng ik een ode aan de oudste voetbalclubs van het land, maar ook clubs die ooit betaald voetbal hebben gespeeld en waar dat nu nog duidelijk zichtbaar is op accommodatie. Ik ga op zoek naar de ongedwongen sfeer. Het gewoon langs de kleedkamer kunnen lopen. De voetbalkantine. Het broodje frikandel speciaal voor €1.50. Kinderen op de boarding. In deel II staat één van de grootste amateurclubs van het land centraal: Quick Boys.

Het was mistig deze zaterdag. Met de kilometer werd het zich minder. Vlakbij Delft was de mist verdwenen. In plaats hiervan regende het nu. Voor de wedstrijd Vitesse Delft - SV Nootdorp besloot ik alvast om naar de Brasserskade toe te rijden. 

 

De Brasserskade is het stadion van DHC uit Delft. In 1960 betrok DHC dit prachtige stadion. Echter was er voor die tijd al een hoop geschiedenis geschreven. Er was al in de hoogste klasse van Nederland gevoetbald. In 1950 werd zelfs de halve finale van de beker bereikt. 20 jaar eerder kende de club in de naam van Joop van Nellen zelfs haar eerste international. Van een stadion mag oprecht gesproken worden, er kunnen namelijk zo'n 18.000 toeschouwers plaatsnemen. Er werd hier acht jaar betaald voetbal gespeeld.  Willem van Hanegem en Eddy Treijtel vertoonde zelfs hun kunsten hier.

De club kende helaas niet alleen successen. In 1954 degradeerde de club met slechts 8 punten (2-puntensysteem) uit de hoogste voetbalklassen. In het seizoen 1965-66 speelt de club weer op het hoogste niveau. Maar goed gaat het allerminst. Na 9 wedstrijden staat de club stijf onderaan. Voor de wedstrijd tegen RBC worden het scordeboard en de doelen gesloopt door teleurgestelde supporters. Enkele jaren later valt door een fusie met een eveneens ooit beruchte club, Xerxes, het doek voor DHC. 

Op de foto's is te zien dat dit lang geleden is. Heel lang geleden. Oprecht mag hier gesproken worden van Vergane Glorie. Getuige hiervan is het afschuwelijke kunstgrasveld. 

Reactie plaatsen

Reacties

George
een jaar geleden

mooi. Ik ga morgen wedstrijd kijken daar

Rating: 0 sterren
0 stemmen