16 januari 2016: Royal Antwerp FC - ASV Geel

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Na anderhalve maand geen enkele voetbalwedstrijd bezocht te hebben, staat vandaag de hervatting van de Belgische voetbalcompetitie op het programma. Om precies te zijn in het Antwerpen. Eén van de vele Belgische voetbalclubs die het roemruchte verleden achter zich hebben gelaten en bivakkeren in de krochten van het Belgische voetbal.  Gelukkig is de Royal Antwerp Football Club de weg weer omhoog ingeslagen, het staat inmiddels gedeeld bovenaan in de Proximus League, het tweede niveau van België. Onder het toeziend oog van nog altijd zo’n 8000 toeschouwers speelt FC Antwerp haar wedstrijden in het befaamde Bosuil stadion. Het roemruchte stadion, waar ooit zo’n 60.000 mensen tijdens een interland zaten, is inmiddels een aantal keer flink verbouwd en heeft nog maar een capaciteit van net geen 13.000 toeschouwers.

Afijn. Het was het eerste voetbalweekend van Januari en traditiegetrouw moet het dan flink sneeuwen, ijzelen en regenen. Dat terwijl het de afgelopen weken juist zulk mooi voetbalweer was, lange leven de onzinnige winterstop. Ruim van te voren zat ik dus al in de auto. Ondanks het slechte weer bereikte ik ruim op tijd het stadion, waar ik gemakkelijk bij een nabijgelegen supermarkt konden parkeren.
De kaart voor de weinig inspirerende tribunenaam Tribune 2 werd opgehaald en zodoende kon ik nog gaan genieten van een biertje bij het supporters café. Het café was gelegen in een straat aan een druk kruispunt. Er stonden wat agenten gespannen toe te kijken. Vooraf had ik al gelezen dat de supporters een corteo wilden houden naar het stadion, om de ploeg een extra steuntje in de rug te geven op weg naar promotie. Het begon al aardig druk te worden, waarna ook de eerste fakkels werden ontstoken. Dit zorgde in de oude, donkere straten van Antwerpen voor een mooi gezicht. Inmiddels was het zo druk geworden dat de supporters op de weg moesten gaan staan. De toch al angstige agenten wisten niet hoe snel ze de weg moesten afzetten voor het overige verkeer.

Anderhalf uur voordat de wedstrijd begon, werd de corteo ingezet. Tientallen vlaggen, rookbommen en fakkels zorgden voor een prachtig effect. Als dit geen voorbode was voor een geweldige avond! Waar de supporters een omweg maakten naar het stadion, zocht ik de juiste ingang van het stadion op.

Het was inmiddels begonnen met zachtjes te sneeuwen en regenen, of iets wat er tussen in zat. Je werd er in ieder geval flink nat van. Ik hoopte maar op een droge plek van de oude, half overdekte tribune te staan, maar gezien het tijdstip mocht dat geen probleem vormen.
Genieten, dat is een prima omschrijving van het Bosuil stadion. Je komt binnen op een pleintje waar je eten en drinken kan halen. Ik wilde vooral eerst het stadion van binnen zien.

Onder de tribune liep een soort helling waar je omhoog kon lopen en zo de ingang van de tribune te bereiken. Gelukkig was de tribune nog niet zo vol, en kon ik dus op het gemakje een plek uit zoeken waar ik de wedstrijd kon gaan kijken. Plaatsgenomen op de houten banken, begon ik al medelijden te hebben voor de mensen die geen plekje onder de overkapping zouden vinden. Het was hondenweer!

Vanaf het moment dat ik binnenkwam tot aan de aftrap is het geen seconde stil geweest. Een heerlijke sfeer heerste op de Engels aandoende tribune. Het was geweldig. Toen de spelers het veld opkwamen, werden er een aantal fakkels ontstoken. Voetbalsfeer ten top!

Dan was er ook nog zo iets als een wedstrijd. Het nietige ASV Geel kwam brutaal op voorsprong. Gelukkig kwamen de rood-witten van The Great Oldsnel weer op gelijke hoogte. Voor rust kwam de ploeg zelfs nog op voorsprong. Geheel terecht overigens. In de tweede helft namen beide teams wat gas terug. Het niveau zakte hiermee met de minuut verder weg, iets wat aan de supporters niet te merken was. 5 minuten voor tijd galmden heerlijk het We are the top of the league door het stadion. Het eindsignaal van de arbiter werd gevolgd met een feestje op de tribunes. Supporters en spelers leken geen genoeg van elkaar te kunnen krijgen!